Vaikka lähipäivien sää ei ole suosinut, katukampanjointi on päässyt hyvään vauhtiin. Kampanjatyön tueksi teetimme pienen ja näppärän vaaliesitteen, jonka takasivulle lisäsimme kasvisruokareseptin 120 vuoden takaa.
Helene Seilingin ”Kortfattad vegetariansk kokbok” vuodelta 1894 on vanhin tunnettu suomalainen kasviskeittokirja ja ”Kroketter af linsen” yksi teoksen useista kasvispyörykkäresepteistä. Koska alkuperäinen valmistusohje on vanhahkoa suomenruotsia ja osaa aineksista ei sellaisenaan löydy nykyruokakaupasta, tukiryhmäni jäsen Kukka-Maaria Wessman päivitti ohjeen tähän päivään.
Kannattaa testata!
Resepti on hyväksi todettu ja edustaa hienolla tavalla kasvissyönnin luultua pidempää traditiota.
Kroketter af linsen – Linssikroketit
n. 18 krokettia, valmistus n. 1 tunti
- 250g kuivia linssejä tai noin 500g käyttövalmiita linssejä
suolaliemessä - 2–3 kananmunaa
- 1 sipuli
- 1 – 1,5 dl revittyä leipää (voi korvata korppujauhoilla)
- suolaa
- 1 dl tuoretta silputtua persiljaa
- voita paistamiseen
noin 30 minuuttia. Linssejä ei nykypäivänä tarvitse välttämättä liottaa, mutta
se lyhentää niiden keittoaikaa. Tässä versiossa on käytetty valmiiksi
keitettyjä linssejä, jotka pitää huuhtoa mutta joita ei tarvitse keittää.
linssit puserretaan siivilän läpi. Tässä voi kuitenkin käyttää sauvasekoitinta,
blenderiä tai monitoimikonetta. Murskaa loppujen linssien rakenne lusikalla.
vaihe, joten kiireisemmät voivat korvata leipämurun korppujauhoilla. (Alkuperäisessä reseptissä käytettävä revitty leipä on korppujauhojen vanha arkiversio).
paistetut sipulit ja silputtu persilja. Lisää suola ja kananmunat. Lisää
revittyä leipää (tai korppujauhoja), kunnes saat kiinteää taikinaa.
Sitruksinen inkivääri-jogurttikastike
kastikkeeseen antavat sitruuna, inkivääri ja yrtit. Tämä resepti ei ole 120 vuoden
takaa.
- 200 g turkkilaista jogurttia
- 1 luomusitruuna
- 2–3 cm tuoretta inkivääriä
- suolaa
- rouhittua mustapippuria myllystä
- persiljaa, korianteria tai muita omia suosikkiyrttejä
- (sokeria tai hunajaa)
kuori ja inkivääri. Silppua persilja ja korianteri (tai muut yrtit).
mustapippuri ja yrtit. Purista puolikkaan sitruunan mehu sekaan. Voit
halutessasi lisätä teelusikallisen sokeria tai hunajaa taittamaan happamuutta.
Maistele kastiketta ja lisää aineita oman makusi mukaan. Laita kastike
jääkaappiin maustumaan ja odottamaan tarjoilua.
täysjyväriisin ja vihersalaatin kanssa.
0 kommenttia