Demarinuoret julkaisivat tänään oman uudistetun sosiaaliturvamallinsa: yleisturvan. Perustulokeskustelun kiihtyessä demareilta on odotettu jonkinlaista reaktiota ja nyt sellainen saatiin nuorisojärjestön suunnalta. Demarinuorten mallissa ei ole kyse perustulosta tai kansalaispalkasta. Ero tehdään selväksi jo mallin nimessä. Perustulo on demareille edelleen punainen vaate.
Perustulon kannattajana toivoin demareilta radikaalimpaa ja raikkaampaa avausta, mutta on yleisturvassa hyvääkin. Sen kanssa voi käydä jo vuoropuhelua.
Demarinuorten yleisturvan lähtökohtana on sosiaaliturvan yksinkertaistaminen. Mallissa suuri joukko nykyisiä sosiaaliturvan muotoja yhdistettäisiin uudeksi yleisturvaksi. Tässä vaiheessa kaikkia näyttää ihan kelvolliselta, vaikkakin asumistuen liittämien yleisturvaan herättää kysymyksiä tuen tasosta.
Monta erillistä tukea yhdeksi yleisturvaksi. Selvä, kuulostaa nykyistä selkeämmältä järjestelmältä. PAitsi että yleisturva ei olekaan kaikille sama. Se jakaantuu kolmeen eri tasoon takuutuloksi, yleistuloksi ja aktiivituloksi. Kaikki tasot ovat erisuuruisia ja niillä on hieman erilaiset myöntämisperusteet. Monesta ei tulekaan yksi vaan kolme.
Demarinuorten mallin esittelyä lukiessa minua alkoi tässä vaiheessa harmittaa. Miksi näin? Miksi kontrollipeikko iski heti takaisin? Miksi Yleisturvaan tarvitaan kolme eri tasoa kun ansiosidonnaisetkin etuudet säilyvät erillisenä elementtinä.
Yhtä yleisturva ja selkeämpää kontrollimekanismia olisin voinut pitää hyvänä väliaskeleena ennen perustuloa, mutta kolmen alatason sisäänleipominen vesittää osan yleisturvaesityksen viehätyksestä.
Tarpeettomasta monimutkaisuudesta huolimatta mallissa on yritystä oikeaan suuntaa. Erittäin tervetulleena pidän sitä, että yleisturva alkaisi juosta omalla ilmoituksella ilman KELAssa, sosiaalitoimistossa ja työkkärissa asiointia. Yleisturvan saaja kutsuttaisiin palveluneuvojan pakeille, kun yleisturvaa on nostettu kolme kuukautta. Tämän lisäksi yleisturvaa maksettaisiin kuukausi työllistymisen jälkeen. Perustulomalleihin verrattuna muutokset jäävät puoli- tai neljäsosatiehen, mutta SDP:n tähän astinen linja huomioiden nämä ovat suuria asioita jatkoa ajatellen.
Vaikkei Demarinuorten yleisturva ole sitä mitä nykyaika mielestäni vaatii, on mallissa paljon keskusteltavaa. Toivon lämpimästi, että perustuloa sulatellessaan SDP omaksuu nopeasti edes tämän nuorisojärjestön esittelemän mallin. Jatkokeskustelussa toivoisin demarinuorilta vastausta erityisesti siihen, miksi yleisturva pitäisi pilkkoa kolmeen osaan? Miksi yksi yleistulo ei voisi koskea kaikkia?
Omasta perustulokannastani olen kirjoittanut viimeksi keväällä: Paperisodasta perustuloon.
2 kommenttia
Eetu Kinnunen & #183;28/10/2015 18:12
Sosiaaliturvassa pitää olla tasoja, koska ihmisten tuentarve vaihtelee, eikä meillä ole varaa maksaa kaikille sellaisia etuuksia, että varmasti riittää. Tällä hetkellä monen muun etuuden riittämättömyyttä tilkitään harkinnanvaraisella ja todella raskaalla toimeentulotuella. Joka säilyisi lähes ennallaan Vihreidenkin perustulomallissa.
Mielestäni tämä malli itse asiassa korjaa monia perustulon yksi-lippalakki-kaikille-hedelmille -tyyppisiä ongelmia: skaalautuvuutta ja tarpeeseen sopeutumista ilman manuaalista tarveharkintaa.
jukka & #183;29/10/2015 08:39
Vihreiden perustulomallissa toimeentulotuen perusosa korvautuu perustulolla. Aivan kuten teidän mallissanne yleisturvalla. Sen suhteen malleissa ei ole eroa. En edelleenkään ymmärrä, miksi mallissa pitää olla erilliset yleistulo ja aktiivitulo? Niiden välillä ei ole tarveharkintaa, vaan ero perustuu ideologiseen työvoimapolitiikkaan. Pidän sitä tarpeettomana. Miksi yleisturvaan käytettävää rahamäärää ei voisi jakaa saman suuruisena kaikille tukeen oikeutetuille?
Offtopic: Timo Soini -retoriikka ei oikein innosta tällä hetkellä.